Pasen in Nederland

Hoe kan je als expat betere begrijpen hoe Pasen wordt gevierd in Nederland? Vandaag zal één van onze relocation consultants haar ervaringen rondom Pasen delen, ze denkt terug aan de Paasviering op school en vertelt hoe haar familie het nu viert.

“Wanneer ik terugdenk aan het vieren van Pasen toen ik een klein meisje was, herinner ik me vooral de vrolijke pastelkleuren en gezelligheid van deze feestdag, ook de knutselactiviteiten en het eieren zoeken zijn dingen waar ik met een warm gevoel aan terugdenk. Zo maakten we op de basisschool altijd knutselwerkjes in paas-thema, meestal was dit het maken van een paasmandje waar je je gevonden eieren in kon bewaren. In de onderbouw was dit een eenvoudig gevouwen mandje, maar tegen de tijd dat ik in mijn laatste schooljaar zat, waren we druk in de weer met papieren stroken om zo stevige mand te weven. Deze versie kon daadwerkelijk een ei kon houden zonder uit elkaar te vallen. Thuis ging de creativiteit vrolijk verder; daar versierden wij met het gezin eieren voor de paasbrunch. We gebruikten allerlei decoraties: van verf tot markers, en maakten ze af met glitter of stickers – alles om ze er mooi uit te laten zien. Nu vraag je je af, hielden we ons aan een bepaald thema? Absoluut niet, hoe kleurrijker en gekker, hoe beter!

Een andere traditie die veel mooie herinneringen met zich meebrengt, is het eieren zoeken. Ik vond het geweldig als mijn vader (of de Paashaas) allerlei soorten chocolade-eieren verstopte in onze tuin. Het was zo leuk om door de tuin te rennen met mijn kleine zusje en de hond, op zoek naar glanzende in folie gewikkelde eitjes. We deden dit meestal voor de brunch, zodat we wat van de chocolade konden snoepen nadat we gebruncht hadden. Ik herinner me nog goed dat het me altijd een beetje sip maakte wanneer we onze eieren moesten tellen en eerlijk moest verdelen tussen mijn zusje en mij. Vooral omdat ik overduidelijk de betere eierzoeker van ons twee was!

Als volwassene wordt er niet meer in de tuin naar eieren gezocht. Nu herleef ik die spanning door op zoek te gaan naar een gekke nieuwe smaak paaseieren. Albert Heijn en HEMA hier goed in en brengen elk jaar wel nieuwe smaakjes op de markt. Ik hoop dit jaar een paasei met tompouce-smaak te vinden. Deze smaak klinkt zo bizar dat ik er gewoon een moet proeven!

De paasbrunch is wat Pasen kenmerkt als volwassene; het is de eerste gelegenheid na Kerstmis om samen te komen met familie, de tafel mooi te dekken en gezellig samen te eten. De paasbrunch bij mijn ouders is vaak erg uitgebreid, bedenk het maar en het staat op tafel! Denk aan konijnvormige broodjes, croissants, bijzondere zoetigheden in paas-thema evenals Matzes. In essentie is dat laatste is een vrij droge cracker, maar wanneer je deze met een goede laag roomboter en suiker eet, is het heerlijk. Het is eigenlijk hetgeen waar ik het meest naar uitkijk bij de brunch. Ik kan niet genieten van elk deel van de traditionele paasbrunch, zo doe je mij absoluut geen plezier met een Paasstol. Het kleffe zoete brood met krentjes en amandelspijs is niet mijn ding. Daarnaast zijn eieren een essentieel onderdeel van de Paasbrunch – zoals mijn vader altijd zegt: “een ei hoort erbij!”

Mijn moeder verzorgt de versiering van de brunchtafel, alles is in pastel-thema en er ligt altijd een vrolijk servetje met een paashaas bij je bord. Tot op de dag van vandaag gebruikt ze nog steeds kleine draadkuikentjes om de tafel te versieren. Deze vrolijke kuikentjes maken al van kleins af aan deel uit van de paasdecoratie, en ik ben zo blij nog steeds deel uitmaken van het vieren van de paasdagen bij mijn ouders. Ze worden vaak in Paastakken gehangen of nonchalant over de keukentafel verspreid.

Pasen draait allemaal om het maken van herinneringen met familie en het in stand houden van tradities die deze feestdag voor jou speciaal maken. Als je onlangs naar Nederland bent verhuisd, kan jouw Pasen er heel anders uitzien dan dat je gewend bent. We hopen dat je nieuwe speciale momenten en tradities zult vinden om Pasen je eigen te maken in Nederland. Wij wensen jou en je familie een heel gelukkig Pasen!