In Nederland zijn meer luchthavens en vliegvelden dan men verwacht. Niet elke luchthaven biedt dezelfde mogelijkheden. Sommige vliegvelden zijn gericht op alleen nationale vluchten of bijvoorbeeld alleen recreatief vliegen.

Schiphol is met afstand de grootste luchthaven van Nederland, zowel qua passagiersvervoer als qua vrachtvervoer. Daarnaast is het ook één van de belangrijkste luchthavens van Europa. De luchthaven ligt in de gemeente Haarlemmermeer in het zuiden van de provincie Noord-Holland en bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam. De luchthaven is eigendom van de Koninklijke Schiphol Group, met als aandeelhouders de Nederlandse Staat, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, en Groupe ADP.

De Vliegbasis Eindhoven of Eindhoven Airport, ligt aan de westkant van Eindhoven, tussen Best en Veldhoven. Van oorsprong is het een civiel vliegveld dat na de Tweede Wereldoorlog als vliegbasis is overgegaan naar de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegveld wordt deels door de burgerluchtvaart gebruikt. Eindhoven Airport is onderdeel van de Schiphol Group. Eindhoven Airport is het grootste regionale vliegveld in Nederland.

Rotterdam The Hague Airport is een passagiersluchthaven voor lijnvluchten, chartervluchten en zakenvluchten. Incidenteel vindt een vrachtvlucht plaats. Het vliegveld wordt ook aangedaan door regeringsvluchten. Rotterdam The Hague Airport is hard op weg om het tweede grootste regionale vliegveld te worden. Ook Rotterdam The Hague Airport is eigendom van de Schiphol Group.

Andere vliegvelden zijn Maastricht Aachen en Groningen Eelde. Daarnaast liggen er 31 vliegvelden verspreidt over het land die bedoeld zijn voor recreatief gebruik en zijn er zes militaire vliegvelden.