Wanneer u of een van uw gezinsleden ziek wordt in Nederland kan dit als zeer stressvol worden ervaren. Daarom richt dit onderwerp zich op het Nederlandse gezondheidszorg en medische systeem.
De gezondheidszorg in Nederland is van hoge kwaliteit en een ziektekostenverzekering is verplicht. Wanneer u in Nederland woont of inkomstenbelasting betaalt in Nederland, moeten expats een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij, die allemaal hetzelfde basispakket hebben. De basisverzekering dekt standaardzorg zoals huisarts, ziekenhuis en de meeste apotheken. Iedereen in Nederland heeft een eigen risico met een minimum van € 385. Deze bedragen veranderen jaarlijks. Verwacht minimaal € 110 per maand te betalen voor een zorgverzekering. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn gedekt door de verzekering van hun ouders.
Er is ook aanvullende (optionele) dekking beschikbaar, die een grotere, niet altijd betere keuze biedt van artsen en specialisten en verbeterde ziekenhuisaccommodatie. Door extra dekking te krijgen, bent u verzekerd voor meer medische problemen. De zorgverzekeraar kan u adviseren welk pakket het beste bij u of uw gezin past. The Relocation Company kan verdere informatie verstrekken en helpen met de toepassing.