Sinds 1909 zijn in Nederland officieel 15 Elfstedentochten gereden en de laatste was in 1997. Deze bijna 200km lange schaatstocht wordt georganiseerd in Friesland en heeft zich ontwikkeld tot een groot evenement met in totaal ongeveer 20.000 deelnemers.
De tocht der tochten gaat langs diverse Friese dorpen met als start- en eindpunt de hoofdstad Leeuwarden, waarbij de schaatsers in de elf grootste Friese steden een stempel ophalen.
Maar hoe zijn Nederlanders op het idee gekomen om zo’n tour te bedenken?
Vanouds was schaatsen in koude winters voor een Fries de enige manier om een lange afstand af te leggen, want een paard was niet voor iedereen betaalbaar.
De Elfstedentocht mag alleen doorgaan, als het ijs een minimale dikte van 15cm over de gehele route heeft. Aangezien de winters in Nederland minder streng zijn geworden, is al 21 jaar geen Elfstedentocht meer geschaatst. En dit is de langste periode zonder de tocht der tochten.
Een andere manier om de route te kunnen afleggen zonder ijs is een boot huren en deze mooie route varen. Maarten van der Weijden, een Nederlands Olympisch kampioen openwaterzwemmen in 2019 dezelfde route van 199km gezwommen om geld op te halen voor kankeronderzoek.