In 2004 wordt Nederland blij gemaakt met een nieuw dating programma op de televisie.
Het is iets wat perfect bij Nederland past: Vrijgezelle boeren die op zoek gaan naar hun ideale partner.
Boer zoekt vrouw wordt elk jaar uitgezonden op Nederland 1 en elk jaar is weer anders.
Kijkers worden voorgesteld aan tien boeren. Daarna krijgen kijkers de kans om brieven te schrijven naar de boer of boerin waarin zij geïnteresseerd zijn. Enkele maanden later gaat het seizoen verder. In de tweede afleveringen is te zien wie de meeste brieven krijgt. De 5 deelnemers met de meeste brieven worden in de maanden daarna gevolgd. Er komt een aflevering waarin zij 10 deelnemers mogen uitkiezen voor een speeddate. Daarna worden er 5 deelnemer uitgekozen voor een groepsdate. Na deze groepsdate mogen er 3 deelnemers naar de boerderij komen voor de logeerweek.
In het derde seizoen (2007) doet de eerste boerin mee aan het programma, in het vijfde seizoen (2010) doen drie broers mee en in het zesde seizoen (2012) doet er voor het eerst een homoseksuele boer mee.
Het zevende en het negende seizoen speelden zich af in het buitenland. Hierin deden 5 Nederlandse boeren mee, die in het buitenland woonden en werkten. In het achtste seizoen werd er voor het eerst een zoektocht gestart voor een lesbische boerin. Boer Tom haalde in dit jaar een record: van de 2388 brieven die geschreven waren, waren er zo’n 1800 brieven voor hem.
Elk jaar zorgen de boeren en de kandidaten voor hilarische en soms een beetje ongemakkelijke beelden. Dit is waarschijnlijk ook het geheim van de gemiddelde kijkcijfers van 5 miljoen kijkers per aflevering per jaar.
De Boer zoekt Vrouw ‘Familie’ is uitgegroeid tot een hele grote groep. Vanuit de eerste tien seizoenen Boer zoekt Vrouw zijn er 68 baby’s geboren en tientallen huwelijken gesloten. Van de 92 boeren die hebben meegedaan, zijn er 76 gelukkig in de liefde!
De meeste Nederlanders hopen nog een aantal jaren, elke zondag met een kop thee op de bank, naar dit programma te mogen kijken. Want na 15 jaar is dit nog steeds een groot succes!