Afgelopen weekend is de zomertijd weer ingegaan, wat betekent dat de klok om 2.00 uur één uur vooruit gegaan is op 29 maart. Veel klokken zoals telefoons en computers verspringen automatisch naar de zomertijd.

CET (Central European Timezone) loopt 1 uur vóór op de gecoördineerde universele tijd (UTC). Gedurende de zomertijd wordt in de meeste West- Europese landen de tijd 1 uur verzet zodat we dan 2 uur voor lopen op de UTC. We noemen dit “Zomertijd” ofwel “Daylight Saving time” (DST).

Al jaren staat de wisseling van winter- en zomertijd ter discussie. De laatste jaren wordt deze discussie steeds meer op Europees niveau gevoerd. Het Europees Parlement heeft gestemd voor het afschaffen van het klokverzetten per 2021. Echter is het lastig om alle lidstaten gelijk gestemd te krijgen, waardoor het nog twijfelachtig is of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

Veel landen net zoals Nederland gebruiken de 24-uursnotatie. Terwijl veelal Engelstalige landen gewend zijn aan de 12-uursnotatie (AM/PM) waarbij de dag in twee dagdelen is verdeeld.