Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest dat wordt gevierd in Nederland en België. Elk jaar komt Sinterklaas vanuit Spanje met zijn boot, paard en Pieten aan op de zaterdag na Sint Maarten (14 november). Aan boord heeft Sinterklaas heel veel cadeautjes, voor alle kinderen die lief zijn geweest dit jaar.

Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Het personage van Sinterklaas is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een schimmel (Paard van Sinterklaas), en hij heeft meerdere helpers, dat zijn de Pieten.

Als Sinterklaas is aangekomen in Nederland, mogen de kinderen voor het slapen gaan hun schoen zetten bij de schoorsteen en een Sinterklaas liedje zingen. Er zijn ook kindjes die iets te eten achterlaten voor het Paard van Sinterklaas. Als de kinderen volgens Sinterklaas lief zijn geweest, dan heeft Sinterklaas of een van zijn Pieten, een cadeautje in de schoen gedaan.

Op 5 december is het pakjesavond en dan bezoekt Sinterklaas alle kinderen met zijn Pieten. De kinderen krijgen dan veel cadeautjes en vaak ook snoepgoed. Typisch snoepgoed zijn de pepernoten. Pepernoten zijn net zo groot als 2 euro munten en lijken qua smaak erg op speculaas. Op 6 december is Sinterklaas jarig en dan gaat hij met zijn Pieten weer terug naar Spanje.

Sinterklaas is niet hetzelfde als de Kerstman al komen de personages wel erg overeen. Sinds een aantal jaar vieren in Nederland steeds meer mensen beide feesten met cadeautjes, terwijl voorheen dit alleen gebeurde met Sinterklaas.

In de afgelopen jaren is er ophef over de huidskleur van de Pieten. Tegenstanders van Zwarte Piet zeggen dat het figuur racistische eigenschappen heeft en daardoor niet meer van deze tijd is. Voorstanders zijn van mening dat Zwarte Piet een onschuldig en kindvriendelijk figuur is dat voortkomt uit de Nederlandse traditie.