Het is weer de tijd van het jaar; Sinterklaas is in Nederland
Zaterdag 18 november was een spannende dag voor alle kinderen in Nederland; deze dag stond in het teken van de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. De goede Sint heeft een lange reis met de stoomboot achter de rug, maar is veilig aangekomen in Gorinchem.

De geliefde Sint gekleed in het rood met een lange, witte baard
Voor mensen buiten Nederlands oogt deze eeuwenoude traditie wellicht wat vreemd. Toch is deze feestdag in Nederland verglijkbaar met het welbekende Kerstfeest. Beide staan in het teken van een oude man met een baard en rode tabberd, die kinderen cadeautjes geeft.

De reis die altijd misgaat en kleine hartjes ongerust maakt
Kinderen waren dit jaar een beetje bezorgd door verontrustend nieuws van het Sinterklaasjournaal. Wat bleek, er was dit jaar helemaal geen pietenhuis! Het huis waar de Sint met zijn pieten zou verblijven was al in gebruik door iemand anders. Waar moesten de goedheiligman en zijn pieten nu verblijven, de cadeautjes bewaren en alle pepernoten voor pakjesavond bakken? Daar bleef het niet bij, het grote boek van Sinterklaas was blijven liggen in Spanje. Hoe moet de Sint nu weten welk kind een cadeautje krijgt? Gelukkig had de hoofdpiet een goede oplossing. Hij had een leeg boek en vroeg alle kinderen om hulp door hun naam achter te laten. Op deze manier was het grote boek in no-time weer compleet. Ook kwam er een oplossing voor het pietenhuis. Een familie stelde hun woning beschikbaar voor Sinterklaas en zijn pieten. Het gezin bleek naar Portugal te verhuizen om een ​​camping te openen, dus de Sint kon zo intrekken. Eind goed, al goed!

Voorbereidingen voor de komende vieringen
De komende week staat in het teken van cadeau-inkopen, inpakken, gedichten schrijven en veel pepernoten eten ter voorbereiding voor Pakjesavond wat plaats vind op 5 december. Op deze dag komen veel gezinnen samen in afwachting van hard gebonk op de voordeur in de hoop zakken vol cadeaus te vinden. Gezinnen met oudere kinderen helpen Sinterklaas meestal een handje met het geven van cadeaus. Kort nadat Sinterklaas arriveert, trekken ze een lootje met een naam en wat cadeau-ideeën erop. Nadat iedereen een lootje heeft getrokken, is het tijd om te knutselen en een surprise te bouwen; een cadeau verborgen in een zelfgemaakt kunstwerk met van een kort gedichtje. De surprise en het gedicht worden veelal geïnspireerd op de ontvanger van het cadeau, denk aan hun hobby, beroep, favoriete dier enzovoort. Ook moet er een gedicht geschreven worden vanuit het perspectief van Sinterklaas of zijn pieten, zij zijn immers op de hoogte van elk detail ui het leven van dit persoon. Nadat iedereen zijn cadeautjes heeft uitgepakt, is het tijd om te onthullen wie voor wie een surprise heeft gemaakt. Kortom een avond vol gezelligheid en feestvreugde.