Naarmate de kerstvakantie nadert, leek het ons het perfecte moment om wat tips te delen over hoe je het meeste uit de winterbreak in Nederland kunt halen. Hoewel Nederland meer bekend staat om koele briesjes en regenbuien dan een besneeuwd winterwonderland, zijn er nog steeds manieren om alles uit dit seizoen te halen!

 

Als je eropuit wilt en wilt genieten van alles wat de kerstvakantie te bieden heeft, is de eerste stap om jezelf aan te kleden doormiddel van lagen. Voeg een paar leggings of panty’s toe onder je broek, draag een extra laag zoals een vest of T-shirt onder een trui en maak het af met een fluffy sjaal, een muts en handschoenen. Een goede tip is om ervoor te zorgen dat je buitenste laag waterdicht is, zodat je niet nat wordt als je onverwachts in de regen terechtkomt.

 

Als je goed ingepakt bent, ben je helemaal klaar om de Nederlandse winter te ervaren als een local. Winterdagen mogen dan kort zijn, maar het laat de twinkelende lichten des te helderder schijnen. Ga naar buiten en zoek naar gloeiende kerstbomen in de ramen van je buren en feestelijke lichtdisplays in je lokale winkelstraat. Op koudere dagen loop je meer kans om kraampjes tegen te komen dat glühwein, warme chocolademelk met slagroom of oliebollen met Nutella-vulling verkoopt.

 

Nu je deze stap hebt gezet, kun je je verkenningstocht nog verder uitbreiden. Er zijn veel kerstmarkten in Nederland die je niet mag missen, en als je zin hebt om te verkennen, zijn er tal van prachtige markten in buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. Het is goed om de vereisten te controleren als je van plan bent de grens over te steken, aangezien winterbanden verplicht kunnen zijn. Ze zijn niet verplicht in Nederland, hoewel ze worden aangeraden om je grip op de weg bij temperaturen onder nul te vergroten.

 

Over temperaturen onder nul gesproken, zodra het in Nederland vriest, vult een unieke energie het hele land, want de Nederlanders doen waar ze het beste in zijn: schaatsen! Zodra grachten en meren bevriezen, trekken mensen enthousiast naar buiten om optimaal gebruik te maken van de bevroren oppervlakken. Als de schaatskoorts toeslaat, kun je naar een vijver in de buurt gaan en ben je bijna gegarandeerd dat er ’s nachts een bevroren festival is opgedoken. Als je geluk hebt, zie je een kunstschaatser die casual het ijs bewerkt, samen met mensen van alle leeftijden die glijden en vallen. Je weet dat je een goede schaatsplek hebt gevonden als je kraampjes ziet met koek en zopie, waar je een warm drankje, een snack of een kop ‘snert’ (erwtensoep) kunt krijgen om op te laden, energie op te doen om weer het ijs op te gaan.

 

Na een opwindende dag waarin je het meeste uit het koude weer hebt gehaald, is er niets beter dan thuiskomen in een gezellig huis. Als de dagen kort worden in de winter, zorg er dan voor dat je je eigen zonneschijn in huis haalt, door het te vullen met warme twinkelende lichten, gezellige kaarsen en warme dekens. Misschien heb je gezien dat je buren hetzelfde doen toen je per ongeluk door het raam gluurde (natuurlijk, maar we doen het allemaal). Neem een voorbeeld aan de locals en maak je huis gezellig, tegen de kou.

 

Je kunt ook wat inspiratie opdoen uit de stevige, koolhydraatrijke traditionele Nederlandse gerechten zoals stamppot. De ongebruikelijke naam vertaalt zich naar “geprakte pot”, wat een perfecte visuele beschrijving van het gerecht is. Het is een combinatie van aardappelpuree en groenten, allemaal gemengd en geprakt. Populaire groenten om toe te voegen zijn boerenkool en verschillende koolsoorten. Deze aardappelmaaltijden worden geserveerd met een stevig stuk vlees zoals de klassieke gehaktbal, een gerookte worst of een speklapje. Beschouw dit als je uitnodiging om zoveel variaties te proberen als nodig is om je favoriet te vinden.

 

In slechts een paar dagen zullen de dagen langer worden en zal de winter langzaam verdwijnen, maar tot die tijd houden we allemaal stand, gewapend met een betrouwbaar vitamine D-supplement en de wens voor een beetje sneeuw als we geluk hebben. Ik wens je een warme, geweldige kerstvakantie gevuld met zelfgemaakte vreugde en een 2024 dat sprankelt van vreugde.