Een nieuwe nationale wet maakt van elke volwassene een orgaandonor tenzij u zich afmeldt. De wet treedt in werking in de zomer van 2020. Wanneer de wet wordt geïmplementeerd, wordt iedereen die in Nederland woont en staat geregistreerd bij de gemeente (inclusief buitenlanders) automatisch donor van een orgaan, tenzij zij anders aangeven.
In de tussentijd krijgt iedereen die nog niet is geregistreerd met zijn voorkeuren voor orgaandonatie een brief waarin u een van de vier opties kunt kiezen als het gaat om orgaandonatie. De opties zijn:
1. Ja, ik wil graag orgaandonor worden;
2. Nee, ik wil geen orgaandonor worden;
3. Mijn partner zal bij mijn dood kiezen;
4. Een andere aangewezen persoon kan bij mijn overlijden kiezen.
Als u niet op deze brief antwoordt, wordt binnen zes weken een nieuwe verzonden. Als u opnieuw niet reageert, wordt u automatisch geregistreerd als orgaandonor.