Eenvoor Expats: Hoe doe ik mijn Belastingaangifte in Nederland?

Wanneer je recent bent verhuisd is het best verwarrend om je belastingaangifte te doen. In je nieuwe thuisland gelden andere wetten en regels, en deze hebben allemaal effect op deze aangifte. Maar, wees gerust, als je weet waar je op moet letten en op tijd begint is het proces niet zo overweldigend als het in eerste instantie lijkt. Wij helpen je graag op weg met onderstaande gids, zodat jij voorbereid je belastingaangifte kan doen.

Verwachtingen

In Nederland zijn inwoners verplicht om inkomstenbelasting te betalen, die automatisch wordt ingehouden op hun salaris. Het indienen van een belastingaangifte is aan de individu, maar het is niet in alle gevallen verplicht. Als startpunt kunt u uw Mijn Belastingdienst portal raadplegen, die al deels vooraf ingevuld zal zijn door de Belastingdienst.. Echter, als u een brief van de Belastingdienst ontvangt, bent u verplicht om een belastingaangifte in te dienen. Het is raadzaam om altijd een belastingaangifte in te dienen om er zeker van te zijn dat u geen recht op toeslagen misloopt en een duidelijk inzicht te hebben in uw belastingsituatie.

Bereid Je Voor

Via deze link kun je een stapsgewijze handleiding volgen om je aangifte in Nederland in te dienen. De handleiding bevat een handige checklist voor de informatie die je moet verzamelen. Deze items omvatten je jaaropgave, die je van je werkgever ontvangt, je BSN-nummer en je DigiD.

DigiD is de officiƫle authenticatie-app die vereist is bij het inloggen op overheidswebsites in Nederland. Als je je DigiD nog niet hebt aangemaakt kun je hier een aanvraag indienen voor een DigiD.

Hulp Krijgen

Als je niet zeker van je zaak bent, vragen hebt over je belastingaangifte or graag hulp wil bij het doen van de aanvraag kun je een belastingconsultant of boekhouder inschakelen. In deze directory vind je een selectie van een paar expat-vriendelijke opties die je kunnen assisteren bij de aangifte.

Tot Slot

Wanneer je de belastingaangifte hebt ingediend heb je wellicht recht op een teruggave. Het invullen van je aangifte was misschien een uitdaging, maar door deze aan te gaan ben je stap dichterbij het begrijpen van de systemen en instellingen in Nederland.