Waarschijnlijk heb je al gehoord van 5 december, ‘Pakjesavond’, of de feestelijke avond waarop families samenkomen om cadeautjes van Sinterklaas te ontvangen. Deze buitenlandse traditie kan moeilijk te bevatten zijn, maar wat als we je vertellen dat je de hoogtepunten kunt ervaren zonder enig idee te hebben van wat er gaande is?

Leer de traditions
Maak jezelf vertrouwd met de Sinterklaas tradities, zoals de intocht van Sinterklaas, de rol van Piet – Sinterklaas’s hulpjes, en het vieren van ‘Pakjesavond’. Het is goed om te begrijpen dat dit een beetje het  Nederlandse Kerstfeest is; een avond die je met familie spendeert met een magisch achtergrondverhaal dat kinderen zeer enthousiast maakt.

Hoewel Sinterklaas en Kerst veel overeenkomsten delen, is het goed om te weten dat het geen officiële vrije dag is van werk en school. Integendeel! Kinderen gaan naar school en vieren daar het feest met hun klasgenoten. Als ze geluk hebben, komt Sinterklaas zelf misschien langs. Scholen organiseren ook ‘Pietengym’ en hindernisbanen in plaats van gymlessen, waar kinderen balanceren en klimmen oefenen, net zoals Piet doet als hij op daken cadeautjes bezorgt. Als de kinderen het goed doen, ontvangen ze een certificaat ondertekend door Sinterklaas. Maak je klaar om hun sollicitaties in te dienen voor de positie van Piet wanneer ze wat ouder zijn.

Voor ouders die gewend zijn de Kerstman te helpen, is dit het moment om aantekeningen te maken en goed op te letten. Sinterklaas is een zeer drukke man, en hoewel hij genoeg Pieten in dienst heeft, kan hij wat hulp nodig hebben bij het winkelen voor cadeautjes. Geschenken worden geleverd door Sinterklaas en zijn Pieten op de avond van ‘Pakjesavond’, 5 december. Het is een drukke nacht, dus Sinterklaas en zijn Pieten kunnen niet overal tegelijk zijn. Ze zullen echter luid op de voordeur kloppen of deze flink laten rinkelen om je te laten weten dat ze hun bezorging hebben gedaan.

Aangezien ‘Pakjesavond’ een drukke nacht is, kan Sinterklaas niet overal tegelijk zijn. Hij kan cadeautjes vroeg brengen om beter bij je agenda te passen, wat betekent dat je ‘Pakjesavond’ ook vóór 5 december kunt vieren. Om de bezorging voor Piet makkelijk te maken, worden cadeautjes geleverd in jute zakken of in een reserve wasmand of ander groot voorwerp dat een ondeugende Piet ergens in je huis heeft gevonden.

Oefen de liedjes
Waar Kerstmis kerstliederen heeft, heef Sinterklaas liederen met zich mee. Over het algemeen worden deze liederen gezongen wanneer je je schoen bij de open haard zet zodat Piet deze kan vullen met een klein cadeautje. Maar als Sinterklaas bij jouw school, kantoor of thuis langskomt, wordt verwacht dat je Sinterklaasliedjes zingt om hem en zijn Pieten welkom te heten. Hoe kunnen ze anders weten welke huizen ze moeten bezoeken als ze niet kunnen horen of er iemand thuis is?

Schrijf je gedichten
Het is gebruikelijk dat Sinterklaas wat korte gedichten schrijft om een cadeautje te begeleiden. Deze korte rijmpjes plagen de ontvanger een beetje of geven hints over het cadeau. Aangezien Sinterklaas een zeer drukke man is, waarom probeer je niet zelf een kort gedicht te schrijven?

Zorg voor Sinterklaas-snacks
Hoe kun je deze Nederlandse traditie beter begrijpen? Met je eigen chocoladeletter! Ontdek de typische Sinterklaas-snacks. Denk aan pepernoten, marsepein, speculaas en natuurlijk een chocoladeletter. Het is heel gebruikelijk om de initiaal van je voornaam gemaakt van chocolade als cadeau in je schoen te ontvangen, of op de avond van 5 december. Deze Sinterklaas-lekkernijen zijn al beschikbaar in supermarkten vanaf eind september, ruim voor de komst van Sinterklaas. Het is algemeen bekend dat deze snacks veel lekkerder smaken tijdens de sombere dagen die leiden naar Pakjesavond.

Nodig Nederlandse vrienden uit
Als je Nederlandse vrienden hebt, overweeg dan om ze uit te nodigen om hun Sinterklaastradities met je te delen. Ze kunnen inzicht geven in de gebruiken en de viering authentieker maken.

Maak het persoonlijk
Pas het Sinterklaasfeest aan naar jouw voorkeuren. Of het nu gaat om het organiseren van een gezamenlijk diner, het spelen van Sinterklaas-geïnspireerde spelletjes, of het organiseren van een kleine bijeenkomst, pas de tradities aan om bij jouw expatgemeenschap te passen.