Geen onderhoud, geen verzekering, geen hoge parkeerkosten en beter voor het milieu: de voordelen verbonden aan het rijden van een deelauto. Het is dan ook niet vreemd dat het delen van een auto steeds populairder wordt in Nederland.
Het delen van een auto kan op twee manieren:
– Een deelauto via een organisatie
In Nederland zijn er diverse organisaties die deelauto’s aanbieden (Greenwheels, ConnectCar, Car2Go of MyWheels). Het reserveren van een deelauto is mogelijk via je smartphone en wordt voor vaste tarieven verhuurd door de organisatie. Het verschilt per organisatie of de auto op een vaste plek moet worden teruggezet of in een bepaalde zone.
– Een deelauto via een particulier
Hierbij verhuurt een particulier zijn of haar auto. Voor particulier autodelen zijn diverse platformen om te huren en verhuren (Snappcar, WeGo of FIGO Mobility).
Voor het rijden van een deelauto is het vereist om een geldig rijbewijs te hebben. Bij diverse organisaties wordt een minimumleeftijd van 24 gehanteerd. Een deelauto participeert net zoals andere auto’s aan het verkeer en dient zich aan de verkeersregels te houden. Personen in deelauto’s die de regels overtreden riskeren een boete, deze boete is dan ook voor de bestuurder op dat moment.
Per aanbieder verschilt het waar de deelauto’s beschikbaar zijn. Snappcar, MyWheels en Greenwheels opereren door heel Nederland, maar ConnectCar en Car2Go zijn alleen in grote steden beschikbaar. De deelauto’s worden voornamelijk ingezet voor korte afstanden.
Het delen van een auto heeft positieve effecten op de CO2 uitstoot. Uit cijfers blijkt dat de inzet van deelauto’s de CO2-uitstoot met 8-13% heeft verminderd.