Nederland is een klein land, maar heeft veel merken die wereldwijd bekend zijn.

Boven aan de lijst van bekende merken staat Shell. Dit is een Nederlands/Brits multinational dat is opgericht in 1907 en is gevestigd in Den Haag. Shell verkoopt zijn brandstof aan zo’n 140 landen en is daarom een van de grootste ondernemingen ter wereld. Naast olie produceren zij ook gas.

Heineken is een bekend bier- merk dat wereldwijd te koop is. De teller staat onderhand op 192 landen en er zijn zo’n 80.000 werknemers in dienst. In 2017 stond hun brouwvolume op meer dan 218 miljoen hectoliter en dit maakt Heineken daarom een van de grootste brouwerijen ter wereld! Het familiebedrijf Heineken werd opgericht in 1864 en is een echt Amsterdams merk. Helaas kwam Heineken in 1983 in het nieuws in verband met de ontvoering op Freddy Heineken. Hij was op dat moment de directeur van dit merk. Tegenwoordig is het mogelijk om de brouwerij van Heineken te bezoeken in Amsterdam. De Heineken Experience is een museum in het de voormalige brouwerij aan de Stadhouderskade.
Spar Supermarkt zijn in 48 landen te vinden, maar komt van origine toch echt uit Nederland. Het hoofdkantoor bevind zich in Amsterdam.
In 1932 werd de eerste Spar Supermarkt in Nederland geopend. Het idee was een keten op te zetten voor meerdere winkeliers in meerder plaatsten. Op dit moment zijn er Nederland zo’n 550 winkels, die zich voornamelijk in dorpen bevinden, maar ook zie je veel Spar- Express winkels langs de weg. Hier kun je zowel je vergeten boodschappen halen als tanken.

Philips heeft zijn roots in Eindhoven. De hele stad staat centraal om dit elektronicaconcern, maar het hoofdkantoor is in Amsterdam. De fabrieken staan voornamelijk in landen in Zuid Amerika en Azië. Het bedrijf is opgericht in 1891 door de familie Philips. Wist je dat Philips het cassettebandje heeft uitgevonden?

Ook in mode is ons landje heel bekend. Zo komen bijvoorbeeld G-star, Denham en Scotch and Soda uit Nederland. G-star heeft een grote groei doorgemaakt vanaf de oprichting in 1989. Zo zijn zij bijvoorbeeld samenwerkingen aangegaan met Max Verstappen en Pharrell Williams.
Tijdens de Amsterdam Fashionweek worden onder ander deze merken promoot. De fashion week is dit jaar tussen 3 en 6 september.