Ben je in het bezit van een auto in Nederland? Dan ben je vast bekend met de jaarlijkse APK-keuring. Dit is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Als uw auto APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK.

Maar wat is een APK eigenlijk? Een APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring voorkomt gevaarlijke situaties met voertuigen die te onveilig zijn om nog deel te nemen aan het verkeer. Je voertuig kan APK gekeurd worden bij de door de RDW goedgekeurde garages en keuringsstations in Nederland.  De APK-regels in Nederland eisen dat elke auto minstens 1 keer per jaar gekeurd moet worden. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel:

  • Een auto die geschorst is hoef niet gekeurd te worden
  • Nieuwe auto’s hoeven niet gekeurd te worden

Het uitstellen van de APK-keuring kan niet. Mocht je toch door blijven rijden zonder geldige APK dan riskeer je een boete van €140. Daarnaast is er een grote kans dat eventuele schade en letsel niet wordt vergoed door de verzekeraar.

De APK wordt in Nederland uitgevoerd door een daartoe bevoegd automonteur. Mocht je het niet eens zijn met het resultaat van een keuring, dan is het mogelijk om bezwaar te maken. Het is mogelijk dat je het APK-keuringsrapport kwijtraakt, dan is het mogelijk om voor €16 een kopie aanvragen.